/   preporucujemo.com   / Srpski  

2019-07-21 23:14:25

Sve je počelo trubačkim pozdravom planini - Zlatibore, moj zeleni bore.

Potom su se, na Kraljevom trgu, smenjivale trube i melodije. Četiri orkestra: Ivana Jovanovića iz Užica, Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte, Igora Mitrića iz Sirogojna i Beogradski trubački orkestar, odlukom žirija, odlaze na Dragačevski sabor.

Stručni žiri, najboljim orkestrom je proglasio sastav Ivana Jovanovića, a najbolji trubač, 46. zlatiborskog sabora je Marko Gligorijević.

Od dvanaeste godine sviram trubu. Osećaj je fenomenalan, potvrdili smo da smo najbolji, kao i prethodne godine. Sada nas čeka Guča od 8. do 11. avgusta i mi se nadamo da ćemo potvrditi ovu trubu , kaže Marko Gligorijević iz Bajine Bašte.

Tradicionalni Sabor trubača na Zlatiboru, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor, organizuje Spostski centar Čajetina, i to je važan deo turističke ponude ove planine.

Nikola Smiljanić, direktor Sportskog centra Čajetina kaže da ova smotra narodnog stvaralaštva, nije samo sabor trubača - predtakmičenje za Guču, već i smotra narodnog stvaralaštva.

Ljudi odavde, kulturno-umetnička društva, frulaši, pevačke grupe imaju priliku da prikažu i pokažu ono što su radili vredno tokom godine , istakao je Smiljanić.

Posle truba, u okviru Zlatiborskog kulturnog leta, goste narednih dana očekuju i tamburaši, dečje predstave, sportski susreti.


rts.rs @RTS_Vesti
trube zlatibora priprema sabor smotra trubaa ajetina http stvaralatva narodnog godine zvuci


User comments