/   preporucujemo.com   / Srpski  

2019-07-21 23:24:21

Stranka Sluga naroda, čiji je lider ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, vodi na današnjim parlamentarnim izborima sa osvojenih 44 odsto glasova.

Stranka Opoziciona platforma je na drugom mjestu, a stranka bivšeg predsjednika Petra Porošenka na trećem.

Na četvrtom mjestu je stranka bivšeg premijera Julije Timošenko, a na petom partija Glas rok zvezde Svjatoslava Vakarčuka.

Zelenski je rekao da želi da pozove partiju Glas na razgovore o formiranju buduće vladajuće koalicije u parlamentu.

Zelenski je nakon prvih rezultata rekao da će borba protiv korupcije i uspostavljanje mira na istoku zemlje biti glavni zadaci Ukrajine.

Ovo pokazuje veliko povjerenje koje narod Ukrajine ima u našu partiju. Glavni prioriteti za nas i za svakog Ukrajinca su zaustavljanje rata (na istoku Ukrajine), povratak naših zarobljenika, pobjeda nad korupcijom, i dalje prisutnom u Ukrajini , rekao je Zelenski.

Birališta u Ukrajini za parlamentarne izbore otvorena su jutros, a favorit je bila stranka predsjednika Volodimira Zelenskog, koja se nada apsolutnoj većini kako bi imala odriješene ruke da sprovede obećanu obnovu zemlje.

Zelenski, bivši glumac bez političkog iskustva, odmah je po stupanju na dužnosti raspisao prijevremene parlamentarne izbore.

Zelenski koji je za predsjednika izabran u maju raspisao je prijevremene izbore - tri mjeseca uoči predviđenog datuma, jer u parlamentu većinu imaju njegovi protivnici što mu ograničava kapacitete za sprovođenje reformi.

Prema ranijim anketama, stranku Sluga naroda ukrajinskog predsjednika podržava 52 odsto građana.

Međutim, samo 225 od 424 mesta u Vrhovnoj radi bira se sa partijskih lista, dok su ostali samostalni mandati čija raspodjela bi mogla da se razlikuje od javnog mnjenja.

Stranka Zelenskog želi da nastavi sa prozapadnim kursom i vodi zemlju ka Evropskoj uniji i NATO-u, zajedno sa paketom ekonomskih reformi.

Zelenski je u maju stupio na dužnost, a ranije je obećao da će okončati sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje, u kojem je od 2014. godine poginulo više od 13.000 ljudi.

Stranka na čijem je čelu jedan od najbližih saradnika predsjednika Rusije Vladimira Putina, tajkun Viktor Medvedčuk prema anketama nalazi se na drugom mjestu sa deset odsto podrške.

Na trećem i četvrtom mjestu nalaze se stranka bivšeg predsjednika Petra Porošenka sa oko osam odsto glasaova i stranka bivše premijerke Julije Timošenko sa oko šest odsto.

U Ukrajini se 225 poslanika bira proporcionalnom zastupljenošću, dok se ostalih 199 bira većinom glasova.


mondo.me
stranka predsjednika zelenskog zelenski odsto zove zvezdu formiraju vladu mjestu ukrajini mondo


User comments