/   preporucujemo.com   / Srpski  

2019-10-09 17:19:27

To je prva runda, od predviđenih tri do kraja godine, a za danas su planirane dve sesije, na kojima će šefovi poslaničkih grupa i predstavnici stranaka imati po pet minuta za obraćanje.

Drugi predstavnik EP, Eduard Kukan, nije na sastanku.

Na razgovore, koji je domaćin predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, došli su, kao neka vrsta posmatrača , šef Misije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef kabineta premijerke Ane Brnabić Miloš Popović, predstavnik Cesida Bojan Klačar i Fonda za otvoreno društvo Milan Antonojević.

Takođe stigli su učesnici: poslanici vladajuće koalicije, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović iz SNS, Đorđe Milićević i Žarko Obradović iz SPS, predstavnici poslaničkog kluba Pokret socijalista-NS S-US S Đorđe Komlenski, Bojan Torbica, Milija Miletić i Marijan Rističević, Milorad Mijatović iz SDPS-a, kao i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Iz opozicije došli su predsednik SDS Boris Tadić i šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić, predsednik LDP Čedomir Jovanović, lider LSV Nenad Čanak, predsednik Nove stranke Zoran Živković i funkcioner te partije Aris Movsesijan, iz Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i Vladimir Đurić, Enis Imamović iz SDA Sandžaka.

Na razgovore sa izaslanicima EP došli su i predstavnici vanparlamentarnih stranaka predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić i predstavnici Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, Petar Miletić i Natan Albahari.

Na sastanku su i Elvira Kovač iz SVM-a, predstavnici Nove Srbije i PUPS-a, kao i poslanik grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović.

Članice Saveza za Srbiju, među kojima je Demokratska stranka (DS), neće prisustvovati sastanku.

Demokrate, čiji su se poslanici ranije izjasnili da su za učešće u dijalogu, ali je Predsedništvo stranke odlučilo drugačije, sinoć su razgovarale sa Flekenštajnom.

Ispred zgrade u Kralja Milana, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd izvela je performans, ali i pokušala da uđe u skupštinu, ali im obezbeđenje to nije dozvolilo, jer nisu najavljeni.

Na zahtev da im se objasni kako je išla procedura najavljivanja za prisustvo sastanku, obezbeđenje je odgovorilo da to nije pitanje za njih i da se oni time nisu bavili.

Nakon toga su se predstavnici Inicijative povukli i razvukli pano ispred zgrade, sa kojim su, inače, hteli da uđu u zgradu.

Na panou su bile stranice pojedinih novina i logo televizija za koje tvrde da rade u službi vlasti, kao i natpis u prilog bojkotu.

Pano su nazvali tepih laži , te naveli da je to poruka predstavnicima EP da je stanje demokratije u Srbiji duboko uznemirujuće i da se preko toga ne sme reći .

Prva sesija današnjeg razgovora odnosi se na procenu situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.

Druga sesija, koja počinje u 17 časova, baviće se izbornim uslovima i telima (monitoringom i nadzorom), posle čega učesnike čeka radna večera u skupštinskom restoranu.

Planom predsednika spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

Mekalister je ranije pozvao sve političke grupe da usvoje praktičan i otvoren pristup , kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.


rtv.rs Javna Medijska Ustanova Jmu Radio-televizija Vojvodine
predstavnici dijalog posredovanje srbije predsednik godine http sastanku srbiji html stranaka vladimirUser comments